De Kast

Door novuX op maandag 1 februari 2010 10:57 - Reacties (19)
Categorie: HTPC, Views: 4.054

Zoals eerder vermeld ben ik door mijn TV-meubel beperkt in mijn keuze voor een mooie HTPC behuizing.

Qua hoogte is de limiet 14 cm, de diepte dient maximaal 40 cm zijn. De overige wensen:

- Hifi look
- Zwart
- Minimaal 2 HDD, waarvan 1x 3,5"
- Stil
- mATX formaat
- Betaalbaar (maximaal ¤ 150)

Na redelijk wat onderzoek op internet ben ik uitgekomen bij de Lian-Li PC-C37B. Een zeer strakke kast, die ook nog eens goed smoelt bij mijn TV.
Ze hebben ongeveer hetzelfde uiterlijk van zwart, geborsteld aluminium. De kast heeft voldoende ruimte voor 2 harddisks, optical en blijkt stil te zijn, ondanks de kleine fans.

Een klein nadeel is dat ik overgeleverd ben aan Low Profile kaarten voor TV eventueel WiFi en natuurlijk TV, maar met het huidige aanbod van LP kaarten is dit zeker geen showstopper. Tevens blijkt het koelen van één van de harddisks een probleem te zijn

Mocht er iemand zijn met een mooi alternatief, laat hieronder dan een berichtje achter. Kijk ik er deze week nog even naar.

Volgende: 1156 of 479? 02-'10 1156 of 479?
Volgende: De eerste HTPC perikelen 01-'10 De eerste HTPC perikelen

Reacties


Door Tweakers user Faust, maandag 1 februari 2010 11:10

op de 2 keer hdd na is het nogal een flop op zo'n htpc te kopen.

een ion-equipped nettop is:
xx keer stiller
xx keer zuiniger
xx keer kleiner

speelt ook gewoon al je blu-ray rips af en heeft hdmi out.
via usb zo'n tv tuner ding is ook goed te doen.

Een htpc is dus een slechte investering imo, groot lomp en vooral ontzettend duur om een beetje blu rays rips mee te downloaden en te kijken, gezien de vele betere alternatieven :)

Door Tweakers user wibra, maandag 1 februari 2010 11:11

harddisks moeten niet gekoeld worden, probleem opgelost.

Door Tweakers user himlims_, maandag 1 februari 2010 11:11

Asrock heeft toch leuke ion-boards/kastjes?

Door Tweakers user novuX, maandag 1 februari 2010 11:54

Mm. niet de reacties die ik me voorstelde, maar wel nuttig.

Zo'n nettop kan dus ook opnemen van TV. Eén HDD is wel mee te leven, maar ik geef altijd de voorkeur aan strikte scheiding van OS en Data, vandaar mijn wens voor 2 hdd's.

@faust. spreek je uit ervaring of van horen zeggen?

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 1 februari 2010 12:14

@novuX,

Ik ben het meteen met je eens, maar waarom maak je niet gewoon twee partities? Probleem opgelost. Ik wil altijd data en OS ook scheiden, zodat in het geval van nood het OS en de C: schijf altijd geformatteerd kan worden zonder noemenswaardig verlies van data.

Door Tweakers user DefLite, maandag 1 februari 2010 12:25

Misschien mogelijk om OS op USB stick oid te zetten en je data op hardeschijf?
Neemt stuk minder ruimte in ieder geval.

Door Tweakers user Hakker, maandag 1 februari 2010 12:46

@ Faust nee zo nettop staat mooi zo naast je 2500 euro kostende receiver ;) Daarnaast zijn ze ook niet alles. Zuiniger zijn ze niet dat is allang bewezen en maakt de kleine 40mm fan op die kastjes een tering herrie.

Ik heb zelf ook een HTPC samenstelling gemaakt met een SilverStone Lacasa LC16S-MR en daar kan je tenminste echt stille fans in doen en zelfs nog undervolten terwijl je er genoeg HDD's in kan doen en betere componenten.

Nettops hebben zo hun goeie punten maar de oudere setups ook nog wel.

Door Tweakers user i-chat, maandag 1 februari 2010 13:11

@hakker, tja dat valt van heel wat pc-kasten te zeggen - ik vind de antec skeleton ook oerleklijk - maar lees de reviews hier op tnet maar eens dan 'weet' je ook dat ik 'on'gelijk heb (lees; dat smaken verschillen" )

natuurljik zijn er style-vollere kasten te krijgen true, maar wees eerlijk, en vergelijk een 300 kostende pc niet met een kast die alleen al ruim de helft kost.

verder is het ion platform niet zo zuinig als het wel had moeten / kunnen zijn (sommige core2 T sieries, en AMD Truion TL series zijn zuiniger en krachtiger. .. maar heeft densanks wel enig bestaansrecht. (bijv de 330) -speelt hdtv BR-rips goed af, en kan met (vaak 1 pci slot) - prima ook een interne tvkaart aan (omdat de GF9400m chip genoeg bied voor hd zul je er geen andere kaart in nodig hebben.. ).. wil je een 2e hdd, dan is er altijd nog een pata-2-CF adaptor optie, waar je met gegak een windows / linux OS op kunt installeren.

en ALS je dan al een matx mobo wilt dan doe je dat omdat zo'n ding waarschijnlijk opties bied die niet op een i/o kunnen zoals een PCI-e vga kaart beter dan de 9400m, een of meerdere tv-tuners, en stevige cpu en veel ram... (probleem hier is al direct dat je dan een giga dure kast krijgt al was het alleen al vanwege de riser-kaart en de extreem efficiente koelings behoeften.


het is niet alleen dat je kast 2x mooier wordt maar ook 8x duurder. en 3x minder efficient
ik geef Faust hier dus ZEKER gelijk TENZEI er zeer beduidende redenen zijn (nog niet genoemd) om anders te kiezen...

Door Tweakers user novuX, maandag 1 februari 2010 13:30

In een review van en ASrock nettop las ik iets over de herrie van de fans. Kan iemand daar iets over zeggen?

[Reactie gewijzigd op maandag 1 februari 2010 13:30]


Door Tweakers user M-Opensource, maandag 1 februari 2010 13:45

Ik heb zelf de Gigabyte MIB T5140 (review: http://tweakers.net/produ...8/gigabyte-mib-t5140.html). Prima als je voor een ION setup gaat.

Ben er zeer tevreden over qua ruimte en stijl, heb er zelf twee Samsung Ecogreens in hangen (2x 1,5 tb). Draait als een gek :D

Door Tweakers user Vesper64, maandag 1 februari 2010 14:55

Weet niet heel goed wat er mis is met deze kast eigenlijk. Hij koelt mss standaard niet de hdd's maar er is wat ik er van zag wel een optie om er een ventilatortje in te plaatsen die hdd's koelt. Daarnaast kan je ook direct de fans vervangen voor stillere modelletjes indien nodig.

Zelf ben ik meer voorstander van een (home)server ergens en de boel streamen naar je HTPC. Heb je minder herrie makende hdd's in je systeem zitten. En gebruik makend van Mediaportal kan je er echt alles mee. Hoef je tevens je tvkaart niet in je HTPC te stoppen maar kan dat ook in de server. (JAJA XBMC is makkelijk enzo, maar eenmaal ingesteld werkt MP vele malen prettiger.)

Door Tweakers user novuX, maandag 1 februari 2010 15:21

De bedoeling is wel Windows 7 + Media Center te draaien. Mediaportal ken ik niet eigenlijk. XBMC is ook leuk, maar opnemen van TV is een absolute vereiste.

Qua server + HTPC: in de TV hoek zit geen Lan aansluiting. Dan ben ik dus overgeleverd aan WiFi of lan-over-stopcontact. Ik lees vaak problemen met deze setup qua streaming, zeker met HD films. Tevens staat mijn server op zolder en heb ik daar geen kabel aansluiting.

Hierover nadenkend ga ik vanavond eens kijken naar de mogelijkheden een kakel te trekken naar deoverkant van de kamer. Meet een mooi wit profiellatje is het best mooi weg te werken misschien.

Ik krijg goede ingevingen door de reacties. Mijn dank daarvoor.

Door Tweakers user i-chat, maandag 1 februari 2010 18:12

streamen over WIFI N is mogelijk als je een sterke router hebt (denk dan aan multi-chane dualband routertjes van rond de 80 euro - maar niets verslaat natuurlijk een oudewetse cat 5e gbit kabel ;) en idd die zijn redelijk weg te werken in hoekjes of waar eerst dat spinnerag zat ;)

iig veel sucess en plezier met je toekomstige setup... - laat ons vooral weten wat het geworden is en hoe het je bevalt ;)

Door Tweakers user Hakker, maandag 1 februari 2010 18:29

De kast die ik noem is relatief duur maar bv de Antec 430 is gelijk 100 euro goedkoper en die misstaat ook niet.

Ja elke die je maakt zal duurder zijn dan en nettop in aanschap maar zoals ik al eerder zei het oog wilt ook wat. Daarnaast hebben velen nog wel hardware over die ze over kunnen/willen zetten en dan zakken de kosten snel aardig wat.

Als ik alleen bv alleen een kast en mobo hoeft te betalen scheelt het een hele hoop ;) en uhm je kan een gewone htpc heel efficient maken Ion trekt continue aardig wat stroom.

Wil je echt efficent gaan dan haal je wel een xtreamer en dan ben je klaar met iets van 20 watt max. Ions trekken ook 50 watt tijdens een film dus zo super efficient zijn ze ook weer niet.

zoals ik al aangaf er zijn meerdere wegen naar Rome. Ik kies misschien een duurdere in jouw ogen maar krijg er meer opties voor terug.

Door Tweakers user novuX, maandag 1 februari 2010 20:30

Antec 430 past niet. Was precies de kast die ik voorheen had.

Mijn router is een Linksys WRT300N. Heb nog een Netgear USB ding liggen. Zal eens testen.

MIjn TV heeft ook WiFi trouwens. Zal eens kijken of ik via de TV content van mijn server kan krijgen.

Door Tweakers user i-chat, maandag 1 februari 2010 20:30

de 430 heeft dan weer het nadeel dat je idd met lopprofile kaarten zit - en dat je goed moet kijken of ie wel in je tv-meubel past (zoals al eerder aangegeven) die gigabyte optie, met een ITX 775 mobo en een E1500 zou dan nog wel eens beter kunnen zijn, omdat deze als vesa-mount je momitor voet kan vervangen (waardoor je effect weer een 20milimeter ruimte kunt winnen.

(die gigabyte zo ik zelf overigens maar wat graag wille hebben als ik dat kon betalen...

dat Ion niet het aller efficientste systeem is mogen duidelijk zijn, zelfs AMD's Socket s1 (mitx oplossingen (ja die zijn er maar wel duur) zijn stukke beter. voor die gemiddeld 5watt meer op papier krijg je meer dan dubbele prestaties, als je undervolt-mogelijkheden onbenut laat... (iets wat overigens met de veel goedkopere E1400 cpu ook goed lijkt te kunnen )...


mocht je trouwens met usb-tuners gaan werken, raak ik aan er een 10cm lange kabel tussen tuner een pc te plaatsen zodat je iets wat speelruimte hebt om je tuner een klein beetje te kunnen richten (digitenne) / aansluten (cable)...

Door Tweakers user novuX, maandag 1 februari 2010 23:07

Jullie hebben me zeker aan het denken gezet. Ik ga de mogelijkheden van streamen zeker onderzoeken. Eerst draadloos, als dat niet lukt ga ik een utp kabel trekken. Een witte kabel tegen een witte muur, dat moet lukken.

Door Tweakers user Faust, dinsdag 2 februari 2010 00:54

Sorry BTW!!!
verkeerde reactie inderdaad.


De Lian-Li die je liet zien ziet er zeker strak uit.
Het is minder van die low profile kaarten, maar anders zou de kast ook direct groter zijn en dan vond je hem waarschijnlijk ook minder mooi!
Vergeleken met een nettop heeft je htpc altijd meer power, ook handig voor als je iets meer wilt dan gewoon een filmpje afspelen.
Wat stroom betreft is het allemaal relatief, een ion kan inderdaad best veel trekken. (ik verkijk me nogal op idle :S stom :) )

Ik denk dat een htpc stiller te maken is dan een nettop: met de juiste onderdelen zullen grote fans+airflow het altijd winnen van opeengekrampt+klein fannetje wat bij de minste belasting op xxxx rpm gaat.

Ook heb je van een htpc meer plezier bij het bouwen en tweaken.
Een nettop heeft al alles erop en een OS licentie en zo. Best wel saai.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 2 februari 2010 08:56

@faust, tuurlijk is een home-build altijd leuker, maar de form-factor zegt 'helaas' ook een hoop,
wanneer je hem gewoon ergens een beetje weg kunt werken wil het alemaal wel lukken, - maar zodra je ruimte gebrek krijgt zit je vaak vast aan vesa-mount achtige oplossingen waarvan er een hoop worden voorzien van een ion oplossing,

- een nettop mag dan voorzien zijn van een windows licentie - maar die zijn gemakkelijk door te verkopen op marktplaats - omdat je toch altijd nog wel 2 of 3 activatie-poginen over hebt na een fabrieks install ;) - ik zeg niet dat het de voorkeur heeft, maar iedereen doet het dus ik zou niet weten waarom het dan nog onbespreekbaar is, - en zeker wanneer je gaat denken aan streamen - heb je nog maar 3 oplossingen over. die de moeite waard zijn om mee te experimenteren / te spelen.

windows media-center (draaiend onder xp) - moet je er nog wel aan zien te kopen - want vista HP of win 7 HP zullen al snel aan de zware kant zijn voor een mitx systeem (of het nu een atom een via of een E14 is maakt dan weinig uit..

MCE is dan nog te vervangen door, MediaPortal die van 'nature' zo is geboud dat je je tvkaarten kunt laten streamen vanaf een andere (server) pc... MP is dan ook zo'n beetje de windows tegenhanger van je 3e alternatief,

MythTV - behoorlijk tricky om aan de praat te krijgen - maar met niet veel meer dan een kernel netwerk modules audio en video modules en een xorg installtie kun je zelfs op een P3 500 en een deugdelijke gra-ka al 720p binnenhengelen (meer ondersteunt mijn monitor niet dus verder kan ik niet testen....

een van de leukste dingen om te doen trouwens is om een +/- 2 4 of 8 GB geheugestickje op een usb-header aan te sluiten - en daar het belangrijkste deel van je os op te zetten
(onder windows even %tmp %temp pagefile.sys en %alluserprofiles mounten op je gewone schijf...

Reageren is niet meer mogelijk